buscarcheck-smallcheckchevron-down-smallchevron-downchevron-largechevron-leftchevron-rightchevron-smallchevron-up-circlecircle-arrowclockclose-smallclosecloud-lightcloud-raincloud-snowcloudcrown-lightcrowndelete-smalldownload-smallfacebookgift-cardsglobegoogleplusheart-filledheartinstagrammap-compassmap-markermenu-lightmenuminus-smallno-circle-arrowpeopleplus-mediumplus-smallrainsearchservice-airplaneservice-baby-careservice-cameraservice-carservice-cash-machineservice-chargingservice-coffeeservice-dogservice-e-autoservice-eatservice-first-aidservice-ice-creamservice-infoservice-kids-buggyservice-kids-playgroundservice-lockersservice-parkingservice-phoneservice-shopperservice-shuttle-busservice-suitcaseservice-trainservice-wardrobeservice-wc-menservice-wc-wheelchairservice-wc-women-menservice-wc-womenservice-wheelchairservice-wifishopping-taxisnowsun-cloud-lightsun-cloud-rainsun-cloudsuntax-freeTAX FREEShoppingticketstraintrash-mediumtwittervimeowishlist-facebookwishlist-googlepluswishlist-twitterwishlist-whatsappyoutubezoom
26
26 28 19
Pon 2915
Uto 3215
Sri 3317
čet 2719
Pet 3417

GORNJI GRAD

Tijekom vremena ondje su izgrađene brojne zgrade kojima se oblikovao njezin današnji izgled. Glavni trg Gornjega grada je Trg sv. Marka, nekad mjesto trgovanja, a danas političko sjedište Hrvatske, sa zgradama Hrvatskog sabora, Vlade i Gradske skupštine. Na Gornjem gradu nalazi se i niz muzeja i galerija.

Želite li uroniti u bogatu zagrebačku povijest, posjet Gornjem gradu je obvezan. Tamo vas čekaju brojne znamenitosti poput  Kamenitih vrata, jedinih sačuvanih starih gradskih vrata, za koja se pretpostavlja da su podignuta 1266. godine. Jedan od zagrebačkih simbola je i Kula Lotrščak, smještena na Strossmayerovom šetalištu uz nekadašnja mala gradska vrata Dverce (vrata Dverce danas više ne postoje). Kula Lotrščak podignuta je sredinom 13. stoljeća, a uz Kamenita vrata i Popov toranj najbolje je sačuvan obrambeni objekt Zagreba. U Kuli Lotrščak nalazi se Grički top, popularna zagrebačka atrakcija. Još od 1. siječnja 1877. godine svakoga dana točno u podne top pucnjem označava sredinu dana.

Ova stara povijesna jezgra dobila je u ljeto 2016. još jednu turističku atrakciju. Obnovljeni tunel Grič otvoren je za javnost, a Zagrepčanima i njihovim gostima poslužit će za lakše kretanje gradom, pogotovo ljeti kada se u njemu može skloniti od velikih vrućina. Dugačak 350 metara, podzemni tunel koji spaja Gornji i Donji grad nastao je za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je služio kao sklonište, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. 

Vaša lista želja

Vaša lista želja je prazna